Над 500 хиляди българи страдат от диабет. Докато през 2006 г. се говори само за 5% известен диабет, а 2012 г. този процент достига 7, три години по-късно честотата на болните е 8,78 %. Това заяви проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология по случай Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Тя и проф. Цветелина Танкова дадоха официалния старт на Националната информационна кампания, която има за цел да повиши информираността на хората за сърдечносъдовия риск при хората със захарен диабет тип 2. „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си“, е мотото на инициативата, организирана съвместно с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim България

 

Трудно бихме си представили семейство в България, в което да няма поне един човек с диабет, каза проф. Танкова. И изтъкна, че основният проблем, до който води болестта, са сърдечносъдовите и мозъчни заболявания. От тях губят живота си 65% от хората с диабет. Докато процентът на смъртност от рак, както и други заболявания и инфекции, е много по-малък, посочи тя. 


 

„Говорим за така наречената диабетна епидемия. През 2000 г. е имало 151 млн. диабетика в света, а 2015 – 415 млн. Това е трикратно увеличение за 15 години. Статистиката в САЩ показва, че за 35 години болните от диабет там са скочили четирикартно", обясни проф. Борисова. Рискът от сърдечно-съдови заболявания при болните от диабет е от два до четири пъти по-висок, в сравнение с общата популация, добави тя. 

 

Наднорменото тегло и затлъстяването са един от основните рискови фактори за развитие на диабет. „70 % от нашата популация, което е изключително висок процент, страда от наднормено тегло и затлъстяване. В сравнение с другите държави, може би само американците ни бият по затлъстяване– ние имаме 33%, а те цели 41%“, каза още председателят на Българското дружество по ендокринология. 

 

Ако един човек е само с диабет и няма други заболявания, той има с 6% по-малка продължителност на живота, отколкото човек, който е здрав. Ако той е преживял инфаркт или инсулт, ще има с 12% по-малка продължителност на живота. Трите взети заедно съкращават живота с 15%. Независимо кое от тези заболявания има, неговият риск от смъртност е повишен два пъти, коментира още проф. Танкова. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора и Русе са градовете, в които ще бъдат разпространени информационни материали на кампанията. Организаторите й са предвидили и разпространение чрез други канали, за да може повече хора да научат за диабет и рисковете, които крие. 

 

Ако болестта бъде открита навреме и болният осъществява комплексен контрол с помощта на специалисти, може да намали значително усложненията, характерни за захарен диабет тип 2, категорични са специалистите