Над 500 българи страдат от хронична миелоидна левкемия. Tова стана ясно в навечерието на Световния ден в подкрепа на пациентите с заболяването, който отбелязваме на 22 септември.
 
Този ден е символ на техния и стремежа на хиляди хора по света за достъп до лечение и грижи, за нормален начин на живот и лечение. Дата е избрана неслучайно, защото 22 са хромозомите, които определят генетичния дефект, довел до възникването на това злокачествено заболяване. 
 
„Един ден, една общност, една житейска реалност. Днес ние сме заедно, за да покажем, че съществуваме, да споделим нашите нужди и да говорим за нашето заболяване!“, е призивът на пациентите, които у нас се лекуват в 9 хематологични центъра.
 
"През последните 17 години лечението на този вид левкемия претърпя революция. Това важи в пълна  степен както по отношение  на начина на лечение, така  и по отношение на продължителността  и качеството на живот на  самите пациенти. Специалистите  говорят за преход от злокачествено  към хронично контролируемо заболяване, с което пациентите живеят както всички останали хора. Тук умишлено няма да се спирам на перипетиите, през които преминахме докато стигнем до тук. Надявам се никога да не се връщаме отново към онези тежки дни преди години", заяви Христофор Христов, председател на Националното сдружение на българите с хронична миелоидна левкемия
 
NEWS_MORE_BOX
 
Държавата покрива терапията на болните от хронична миелоидна левкемия. Те се лекуват с тирозин-киназни инхибитори, които са стандарт в лечението на заболяването. Чрез тях пациентите могат да контролират болестта и си осигурят постоянна ремисия.
 
Тази година един от медикаментите, с който се лекуват болните, получи разрешение от Европейската лекарствена агенция (ЕМА), с което всеки лекуващ лекар може да спре терапията, ако пациентът му постигне определени генетични показатели. По този начин той може да бъде напълно „независим от терапията“.