Над 400 000 души в България страдат от бронхиална астма. Тя е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст, а астматичните пристъпи при децата са водеща причина за хоспитализации и търсене на спешна помощ.

 

В Световния ден за борба с астмата – 5 май, Българското дружество по белодробни болести и Българското дружество по алергология се включват в глобалната инициатива за повишаване на осведомеността за заболяването.


 

Тази година кампанията си поставя за задача да развенчае някои често срещани митове за заболяването, които пречат на неговото навременно откриване и лечение.

 

Най-честите сред тях са:

 

Мит 1: Астмата не е сериозно заболяване.

 

Факт: Всички хора с астма са в риск от сериозно изостряне на заболяването, независимо от неговата тежест, придържане към терапията или ниво на контрол.

 

Мит 2: Употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите, може да поддържа астмата под контрол.

 

Факт: Спрямо последните доказателства и ръководства, употребата само на инхалатор, който бързо облекчава симптомите, не е достатъчно, за да се поддържа астмата в контрол.

 

Мит 3: Оралните кортикостероиди могат ефективно да контролират астмата без нежелани лекарствени ефекти.

 

Факт: При тежка астма употребата на орални кортикостероиди може да доведе най-често до остеопороза, депресия, увеличаване на телесното тегло и диабет тип 2.

 

Мит 4: Пациентите с астма не могат да имат обичайна физическа активност

 

Факт: Въпреки, че пациентите с астма могат да получат пристъп, лечението може да подобри качеството на живот и пациентите да живеят пълноценно с астмата.

 

„Астмата е хронично възпалително заболяване и противовъзпалителното лечение с инхалаторни кортикостероиди е основно за поддържането на контрола на това възпаление. Необходимо е да се мисли за астмата, за да се постави навреме диагнозата, а след това инхалаторите да се използват редовно. Дори за пациентите с тежка астма вече има решение, което да предотврати употребата на орални кортикостероиди – съвременните биологични препарати, които са достъпни за пациентите в България“, посочва председателят на Българското дружество по алергология д-р Мария Стаевска.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО), повече от 339 милиона души в света имат астма, а смъртните случаи, свързани със заболяването в световен мащаб, през 2016 г. са били над 400 хил.