Около 4 250 са новите случаи на белодробен карцином в България всяка година.

 

Близо 70% от тях обаче се диагностицират в напреднал стадий, когато лечението на болестта е затруднено.


 

Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествени заболявания при мъжете и на трето място при жените у нас.

 

Това обяви д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, в онлайн семинар, посветен на борбата с рака на белия дроб, организиран от АстраЗенека България.

 

Рискови фактори за развитие на болестта са активното и пасивно тютюнопушене, фамилната обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти.

 

Често липсват симптоми в началния стадий на заболяването, което затруднява ранното му диагностициране.

 

Продължава кашлица, затруднения в дишането, гръдна болка и загуба на тегло са някои от най-характерните признаци за болестта.

 

Съвременните ръководстава за диагностика и лечение на рака на белия дроб задължително изискват изследване на предиктивни биомаркери.

 

Това е важно, за да може впоследствие пациентът да получи възможност за персонализирана терапия, каза д-р Кръстева.

 

Излекуването на рака на белия дроб е възможно, но зависи от типа и стадия на заболяването. Лечението цели временно намаляване или спиране на растежа на тумора, както и осигуряване на добро качество на живот на пациента“, каза д-р Кръстева.

 

През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на преживяемостта, което се дължи на развитието на методите за лечение на рака на белия дроб.

 

Така например през 1975 г. петгодишната преживяемост е била около 10%, докато през 2012 г. тя вече достига до 20%.

 

Петгодишната преживяемост се подобрява и при пациентите с метастатично или рецидивирало заболяване, които са на таргетна терапия.

 

Изпълнителният директор на АстраЗенека България - Зоя Паунова, призова да не се пренебрегват злокачествените заболявания, тяхната диагностика и своевременно лечение, заради пандемията от Ковид-19.

 

По данни на Global Cancer Observatory през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2.1 млн. случая на белодробен карцином и 1.8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването.

 

Статистиката за Европа за същия период отчита 387 913 починали, което представлява 20% от всички смъртни случаи, свързани с онкологични заболявания.