Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете и петият най-разпространен вид рак в световен мащаб. 

 

Данни на платформата Global Cancer Observatory сочат, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простатата.


 

Това се равнява на около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.

 

В Европа всяка година диагнозата чуват 380 000 мъже, а близо 100 000 умират от болестта.

 

В България с рак на простатата годишно се диагностицират 4 256 души, а 1 119 умират.

 

Както при много онкологични заболявания, и при този вид рак няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза.

 

Mного често болестта се открива при профилактични прегледи.

 

Рискови фактори за развитието ѝ са възрастта, семейната обремененост, факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

 

Установено е, че мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта.

 

Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта. Ето защо мъжете над 55 години, трябва да правят профиликтичен преглед с изследване на маркер в кръвта веднъж годишно и при необходимост да посетят уролог.

 

Редовната профилактика, ранната диагностика и своевременно лечение на рака на простатата са от ключово значение за благоприятния изход на заболяването.

 

В тази връзка „Астелас България“, Българското онкологично научно дружество и ПФК „Левски“ стартират информационна кампания „Заедно срещу рака на простатата“.

 

В рамките на кампанията са изготвени два видео клипа на футболна тематика, чрез които да се обърне внимание на мъжете, че превенцията е техният „билет“ да продължат да се радват на живота и да посещават мачовете на любимия си отбор.

 

Ноември е Световният месец за превенция на мъжкото здраве. Кампанията се фокусира върху психичното здраве при мъжете, превенцията на самоубийствата, рака на простатата и рака на тестисите.

 

Продължителността на живота при мъжете е средно шест години по-кратка от тази при жените. Данни на благотворителната кампания Movember сочат, че всеки час 60 мъже по света отнемат живота си.