Над 336 милиона лева са изплатените болнични за първите девет месеца на 2018 г. Обезщетенията са платени на над 650 хиляди българи за почти 11 милиона дни. Така излиза, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лева на ден. Данните са на Националния осигурителен институт (НОИ) и предизвикаха критични реакции от страна на работодателите.


„Броят дни болничен продължава да се увеличава, системата се декапитализира и работодателите нямат от една страна трудоспособна работна ръка и то във важни моменти, а от друга страна се налага да изплащат и суми, които не са предвидени в разчетите им“, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал пред Bulgaria ON AIR. По думите му наистина има фактори, които влияят върху здравословното състоянието на работниците, но има и не малко измами, което води до това, че от 2013 г. досега болничните дни са се увеличили няколко пъти. Добрин Иванов допълни, че няма точни разчети, но според сметнатото от бизнеса, той плаща между 130 и 150 милиона лева за първите три дни болнични. Тези пари обаче идват от колегите на болния, които трябва да свършат неговата работа, за да се изкарат парите за обезщетението, категоричен е Иванов.


Според изнесените данни от НОИ в големите градове на страната ползваните болнични дни са най-много. Най-болни според статистиката се оказват жителите на икономически добре развитите региони. Първенци са София, Пловдив и Варна. Това се дължи на факта, че именно там броят на осигурените лица е най-голям. Същевременно хората в регионите с голяма безработица не си позволяват да отсъстват от работа заради болест.„В последните години често хората ходят болни на работа, което води до влошаване на нещата за човека и колектива, защото се предават вирусни инфекции“, обясни и д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той подчерта, че не на последно място вина за големия брой болнични, които отчита НОИ е в пропуснатите профилактични прегледи.