Към момента ХИВ-позитивните, регистрирани в България са 1053-ма.

 


Според Цветана Якимова, експерт от Дирекция по превенция и контрол на СПИН, туберкулоза и сексуално предавани инфекции, към Министерството на здравеопазването,  в страната,  болните от СПИН, които не знаят че са заразени надхвърля 3000 души.
Около 60% от заболелите са на възраст между 15 и 29 години. В целия свят се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на болните сред младите хора до 30 години.
 Според, Заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. д-р Христо Тасков заяви, че в страната ни се наблюдава един от най-ниските проценти на заболеваемост, в сравнение с останалите европейски държави.
 


Една от успешно проведените кампании в България е изграждането и оборудването на 19 фиксирани и 12 мобилни медицински кабинета, разположени в цялата страна. По този начин контролът и превенцията на СПИН се подобряват, а ресурсът, нужен на Министерството на здравеопазването, е значително по-малък.Проф. Тасков призова към сериозно отношение на държавата към този проблем. Сред предложенията, чакащи одобрение, са: курсове по-сексуална култура в училищата, подканване на хората да се изследват както и множество кампании целящи да обърнат общественото внимание към СПИН.