Българинът има нужда от достоверна информация относно методите и средствата за преодоляване на трудностите по зачеването и износването на желано дете. Показа 14-тото издание на Деня на репродуктивното здраве, който се провежда всяка година от сдружение „Зачатие“ - организация, която вече 15 години защитава интересите на хората, сблъскващи се със стерилитета по един или друг начин в България. Темата тази година беше посветена на пациентската безопасност.


Залата на хотел Тримонциум в Пловдив на 8 юни, не можа да побере всички желаещи да се присъединят към  събитието, което продължи цял ден. Над 300 посетители, специалисти, общественици и доброволци присъстваха на информационната сесия и последвалите безплатни консултации.


С презентации и безплатни консултации участваха водещи специалисти по репродуктивна медицина от 12 клиники в цялата страна, сред които бяха националният консултант по асистирана репродукция проф. д-р Атанас Щерев и директорът на държавния фонд „Център за асистирана репродукция“ д-р Мария Георгиева.Вече по традиция Сдружението предоставя уникална възможност по време на Експо алеята на инвитро клиниките посетителите на събитието да се запознаят със своите бъдещи лекари и да получат безплатно съвет и консултация от тях, както и да съберат в рамките само на един ден информация  за условията и цените на различните клиники. Представени бяха и фирми, предлагащи продукти в областта на репродуктивното здраве и грижите за жената и майката.


Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве получиха от сдружение „Зачатие“ ваучер за финансово подпомагане на диагностиката и лечението на стерилитет, средствата за които са събрани чрез благотворителност. При кого да отидат ваучерите определи жребият, изтеглен от децата на доброволци от „Зачатие“.


Три ваучера за безплатни прегледи дари и АГ болница „Селена“ в Пловдив. Два комплекта от продукти FertilAid за стимулиране на фертилитета за мъже и жени бяха дарени от фирма Биоконсепт на посетители на събитието. 


Денят на репродуктивното здраве се организира от сдружение „Зачатие“ в различни градове в страната. Тази година той се постави в Пловдив с подкрепата на Община Пловдив. По традиция Денят включва информационна сесия за новостите в репродуктивната медицина и Експо алея на инвитро клиниките в България.


Дейността на сдружение „Зачатие“ се осъществява изцяло на доброволен принцип.


Пълна информация за Деня на репродуктивното здраве от 8 юни 2019 г. можете да намерите в сайта на организацията - zachatie.org