243 души се изследваха за хепатит В, С и ХИВ в столицата. Инициативата бе на Сдружение „ХепАктив“ и Сдружение „Здраве без граници“, в рамките на Европейската седмица за тестване за вирусен хепатит и ХИВ (17 - 24 ноември). 

 

„По време на кампанията отчетохме засилена посещаемост в центъра ни, като общо 243 души се изследваха за вирусни хепатити и ХИВ. Интересно е да отбележим, че 40% от тях са от поколението, към което адресирахме и нашето послание – да се изследват, дори и при липсата на симптоми, като общо 6 души дадоха  положителен проба за хепатит В или С. Всеки един от тях вече е насочен към специализирана клиника за потвърждение на диагнозата и провеждане на лечение“, обясни Силвана Лесидренска, председател на сдружение „ХепАктив“. 


 

Кампанията, насочена към родени между 1945 и 1965 г. (така нареченото поколение "baby boomers", което има повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г. ), премина под мотото „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“. 

 

"Не е задължително човек да има рисково поведение, за да бъде заразен с вируса на хепатит С. Много често причината е например кръвопреливане преди 25 г. Ето защо желанието ни е да мотивираме колкото се може повече хора да се изследват, без да чакат появата на оплаквания", каза още Лесидренска. 

 

На 1 декември България ще отбележи Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. „Център за сексуално здраве“ в София извършва целогодишно безплатни и анонимни изследвания за хепатит С и ХИВ. Резултатите стават само за 15 минути.  

 

NEWS_MORE_BOX


Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак в черния дроб. Вирусът се предава основно по кръвен път – чрез кръвопреливане, медицински манипулации, зъболечение и други. Може да увреди сериозно черния дроб, ако не се излекува навреме. У нас има най-модерната терапия за лечение на вируса. Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.