От началото на 2017 г. за СПИН са изследвани над 260 000 лица, като новорегистрираните случаи на ХИВ–серопозитивни са 220. Това обявиха от Министерство на здравеопазването по повод Световния ден за борба срещу СПИН, който всяка година отбелязваме на 1 декември.
 
За периода 1986 – 27 ноември 2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция. От здравно министерство отчитат, че се запазва тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението по пол през през настоящата година е 9:1 или 199 мъже към 21 жени.

 

Статистиката показва още, че и тази година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях 52% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт и 36% при хетеросексуален контакт). Останалите 12% са се инфектирани при инжектиране на наркотици.


 

Възрастовата група 30-39 години е най-засегната през 2017 г. - 36%, следва я тази на 20-29 години – 34%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният на 67 години.

 

По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 91 лица, в областите Пловдив – 22 лица, Варна – 18 лица, Плевен – 9 лица, София област - 7, Бургас – 4 лица и единични случаи в останалите области.


Данни сочат, че над  25% (55) от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 13-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. В Центъра за сексуално здраве в София, са узнали своя резултат близо 13%  от всички новорегистрирани (28 лица).

 

Тази година кампанията по повод Световния ден ще премине под мотото „Моето здраве е мое право“ (My health, my right). В страната ще се проведат различни инициативи. Ето тези, които ще се проведат в София:

 

На 1-ви декември, от 10.00 до 12.00 часа, Студентският съвет на Техническия университет – София и Столичната регионална здравна инспекция организират съвместна кампания пред ректората на Техническия университет. В мобилен медицински кабинет ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

 

На 1-ви декември, от 10.00 до 17.00 часа, в Центъра за сексуално здраве при сдружение „Здраве без граници“ (София, ул. „Самуил“ № 111) ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията. Ще се разпространяват здравно-образователни материали и презервативи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

На 1-ви декември, от 11.00 до 15.00 ч., мобилен медицински кабинет за анонимно безплатно консултиране и изследване за ХИВ с екип на фондация „Инициатива за здраве“ ще бъде разположен на пл. „Батемберг“. Ще се предлагат безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

 

На 1-ви декември, от 11.00 до 14.00 ч., мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ с екип на сдружение „Каритас“ ще бъде разположен на ул. „Екзарх Йосиф“ (до минералната вода). Ще се предлагат безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

 

На 4-ти декември, от 10.00 до 12.00 ч., Студентският съвет на Медицинския университет – София и Столичната регионална здравна инспекция организират съвместна кампания пред ректората на Медицинския университет. В Мобилен медицински кабинет ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.
 
По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г. в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 000 нови случая на ХИВ. Един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение.

 

Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5,7. Нашата страна е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП (при показател 2,8)