Близо 250 000 българи (3.54% от населението в страната) имат глаукома. Това заяви проф. Лъчезар Войнов, началник на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия" във Военномедицинска академия, който изнесе лекция за заболяването пред пациенти. 

 

По време на лекцията професор Войнов, който е и национален консултант по очни болести, представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение на глаукомата. Той припомни старата максима „Глаукомата каквото вземе, не връща” и изтъкна, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на заболяването са профилактичните прегледи. 


 

Световната статистика показва, че към 2013 година 64, 3 милиона души са били засегнати от болестта. Очаква се през 2020 година броят на хората с глауком да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111, 8 милиона. 

 

По повод Световната седмица за борба с глаукомата, десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти във ВМА. В болницата се проведе тридневната кампания за безплатни профилактични прегледи, подкрепена от пациентска организация „Глаукома“. 

 

Глаукомата е невродегенеративно заболяване, което уврежда зрителния нерв и зрението отслабва с течение на времето. Голяма част от случаите се дължат на повишено вътреочно налягане, но има и такива, при които то е в норма. Има няколко вида глаукома. Преобладаването на първичната откритоъгълна е най-високо в Африка, докато първичната закритоъгълна глаукома се среща повече в Азия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Близки роднини с глаукома, наличие на силно късогледство, диабет,  употреба на цигари, носят риск от развитие на болестта. 

 

Мъжете, в сравнение с жените, имат по-голяма вероятност от развитие на първична откритоъгълна глаукома. Тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони  и тези в селските, е подобна.