Близо 211 хиляди български граждани са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причината е, че се намират в отдалечени и труднодостъпни райони, които остават далеч от обсега на лекарите, заяви пред БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

Експертът цитира данни от одитен доклад на контролния орган за периода от 2010 до 2014 г. При приключването на му е била обявена новата Концепция за развитие на спешната помощ до 2020 г., обясни Цветков, който изрази надежда планът да доведе до ефективни резултати. Докладът ще бъде оповестен официално днес.


 
По думите на д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ, секторът  в момента осигурява 24-часова безплатна медицинска помощ в много населени места в страната и не отговаря на стандартите за оказване на бърза помощ.

Според препоръките за оказване на спешна медицинска помощ трябва екипът, определен от случаите, да достига до осмата минута до пациентите. При нас обаче това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, обясни д-р Кателиева.

NEWS_MORE_BOX

 

Тя посочи, че трябва да се постигне унификация и стандартизация на всички спешни центрове в страната, да отговарят на едни и същи изисквания и да са оборудвани по идентичен начин.

По нейните думи е редно в отдалечените населени места да се постигне правилно разпределение на екипите, т.е. да има достатъчен брой екипи, които да стигат навреме. В момента разпределението е подчинено на принципа: гъстота – население – натовареност на екипите, което не е правилно, коментира д-р Кателиева.

Тя е убедена още, че за по-ефективна спешна помощ е необходима нова наредба:

"Подписът на министъра на здравепозването под тази наредба ще покаже истинската ангажираност на министерството да промени системата по правилния начин, за да се случат нещата. Ние чакаме този подпис", коментира председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ.