Жените с хронични възпалителни чревни заболявания у нас са над 20 000, но едва около 3000 от тях се лекуват.

 

Това съобщават от столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания, който се отбелязва на 19 май.


 

Честотата на хроничните възпалителни чревни заболявания се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век, но въпреки това диагностиката на тези заболявания е затруднена, което забавя тяхното лечение, посочват от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

„А за качеството на живот на тези пациенти има голяма значение дали заболяването им се контролира или не. Забавянето на лечението или неглижирането на хроничните възпалителни чревни заболявания водят до тежка инвалидизация“, обяснява гастроентерологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Зоя Спасова.

 

Въпреки пандемичната обстановка и тежестта на заболяванията си, четири млади жени с Болест на Крон и една пациентка с улцерозен колит и Болест на Бехтерев, които се лекуват и проследяват там, са станали майки през 2020 г.

 

В столичната болница функционира един от най-големите центрове у нас за лечение на възпалителни чревни заболявания.

 

Заради непредвидимия ход на хроничните възпалителни чревни заболявания, протичането на бременността може да бъде затруднено.

 

Хроничните възпалителни чревни заболявания са автоимунни заболявания на стомашно-чревния тракт, най-честите от които са улцерозен колит и болест на Крон. Те могат да се проявят на всякаква възраст, но обикновено засягат хора между 15 и 35 години. Стресът, бързото и неправилно хранене, както и генетичната предиспозиция са сред основните рискови фактори.

 

Сред симптомите, които подсказват за болест на Крон и улцерозен колит са неспиращи коремни болки, треска, анемия и умора, ректално кървене, видимо отслабване и често посещение на тоалетната по голяма нужда.

 

Болестта на Крон предизвиква чревни стеснения, които могат да доведат до непроходимост на червата. Сред другите усложнения са масивни кръвоизливи и перфорация на червата. Ако не бъде лекуван, улцерозният колит също може да предизвика масивен кръвоизлив, перфорация на дебелото черво, а в по-тежките случаи да доведе до рак на дебелото черво.

 

20% от пациентите с хроничните възпалителни чревни заболявания страдат от артрит, а един от трима развива и второ автоимунно заболяване.