Данни, изнесени от Министерството на здравеопазването показват, че в началото но седмицата заболеваемостта от новия грип А(H1N1) е достигнала 256 на 10 000 души. Това означава, че болни са малко над 175 000 души. До края седмицата всички училища са в грипна ваканция, а женските консултации, свижданията, имунизациите и плановите операции се отлагат.
 


Изпълнителната агенция по лекарствата започва масови проверки по аптеките как се продават антивирусните препарати. Фармацевтите са длъжни да отпускат медикаментите  Тамифлу и Реленца само срещу рецепта. Ако инспекторите констатират нарушения, ще налагат съответните санкции – от 1000 до 3000 лв.
 


Спазването на тези правила е изключително важно, защото те гарантират, че човек ще приема антивирусните препарати само по лекарска преценка. Прибягването до самолечение и пиенето медикаменти  без нужда може да създаде резистентност на вируса към препаратите.

 
Във връзка с разпространението на грипа Министерство на здравеопазването припомня:

 


  • Вирусът на новия грип А(H1N1) не се различава съществено от останалите грипни вируси.
  • Вирусът е широко разпространен в целия свят, включително и у нас. Заболяването, което той предизвиква протича по типичния за грипа начин
  • В повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората
  • За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща: често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; закриване с кърпичка или ръкава на устата и носа при кихане или кашляне; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.
  • При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище
  • МЗ е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения.