Над 160 граждани на Стара Загора тестваха безплатно състоянието на белите си дробове в подвижния пункт в сградата на община Стара Загора, благодарение на съвместната инициатива на Българското дружество по белодробни болести и АстраЗенека, проведена по повод Деня на спирометрията в България.
 
От проведените 163 спирометрични изследвания в сградата на община Стара Загора в 32 (близо 20%) от случаите са констатирани отклонения от нормата, налагащи допълнителни изследвания.
 
Инициативата на БДББ и АстраЗенека бе подкрепена и от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ на община Стара Загора г-жа Иванка Сотирова, председателя на Общински съвет – Стара Загора г-н Емил Христов, д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Общината, както и други членове на Председателския съвет към Общински съвет – Стара Загора.
 
Много от членовете на Общински съвет – Стара Загора бяха сред първите, които дадоха примера си, като направиха своето спирометрично изследване със съдействието на лекари-пулмолози и представители на Българската асоциация на студентите медици в Стара Загора.
 
„Без съмнение бих определила интересът към инициативата като „огромен“ – тя е най-успешната до момента. Тази тенденция е наистина положителна, тъй като грижата за белодробното ни здраве би трябвало да е наш основен приоритет. Данните за разпространението на белодробните заболявания, които имаме до този момент в световен мащаб, са наистина притеснителни – вследствие на такива всеки час по света умират 250 души.
NEWS_MORE_BOX
 
Затова и за Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация беше много важно да дадем шанс на хората да проверят белите си дробове. За нас като специалисти е от голямо значение да насочим вниманието на пациентите към превенция и профилактика.
 
Превенцията и профилактиката зависят от самите нас – от опазването на чистотата на въздуха, който дишаме, на околната среда, както и на въздуха в затворените пространства – в дома или на работното място. И, разбира се, от особено значение е ограничаването на тютюнопушенето, както и честотата на профилактичните прегледи“, коментира д-р Ваня Илиева, специалист по пулмология и гл. ас. в УМБАЛ „Стара Загора”, координатор на инициативата за града от Българското дружество по белодробни болести.
 
Ранната диагностика на белодробните заболявания може да доведе до много по-ефективно лечение. Всички, които си направиха спирометрично изследване, се убедиха, че то е напълно безболезнено и отнема по-малко от 10 минути.
 
Факт е обаче, е то  може да спомогне за поставяне на диагноза астма и ХОББ в начален стадий на заболяването.
 
Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation. Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. АстраЗенека, която поддържа богато портфолио за лечение на пациенти с астма и ХОББ традиционно подкрепя инициативата и е утвърден партньор в пулмологията.