Над 150 независими оптики в цяла България стартират кампанията за добри практики по време на коронавирус „Отговорни заедно”. Фокусът на инициативата пада върху безопасността както за пациентите, така и за оптиците по време на епидемия.


Оптиките ще предоставят безплатно обучение с поредица модули, базирани на текущата правна рамка и глобален опит. Паралелно с препоръчителните процедури, всяка от оптиките вече е получила и оборудване с необходими инструменти и материали.


Всички участници в „Отговорни заедно“ ще поставят на входа си специални стикери и плакат на кампанията. „По време на изолацията всеки от нас усети колко важно е очното здраве и сега е моментът то да застане на фокус - в безопасна среда, с най-добрите професионалисти, продукти и решения. Затова оптиките, подобно на всички бизнеси, заедно се адаптират към промените, наложени от COVID-19, ще посрещат клиентите си в една сигурна среда не само сега, но и дълго след отпадането на мерките“, обясняват организаторите.„В оптиките винаги са се спазвали правила за хигиена, но в условията на епидемията са въведени допълнителни мерки и средства, които да гарантират безопасността както на работещите, така и на клиентите. Технологиите пък помагат и за по-безопасно и прецизно вземане на биометричните данни и измерването на зрението, за направата на поръчка и изработката на очила“, заяви и оптикът Лиляна Станкова пред БНР.


Проблеми, за които специалистите могат да предложат решения, са например запотяването на очилата при носене на маска или дискомфорт от дълготрайна работа на компютъра.


Кампанията е по инициатива на световен производител на стъкла за очила и е подкрепена от Националната асоциация на българските оптометристи и оптици (НАБОО) и Български съюз на оптометристите (БСО).