11 181 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас през изминалото денонощие. От началото на пандемията от Covid-19 досега България не е достигала подобен скок на заболелите. 

 

6072 от тях са установени с PCR, 5109 - с бързи антигенни тестове. 


 

78,04 % от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал. 

 

От разкритите до момента 1878 Covid легла в София са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Заболеваемостта на 100 000 е 1756.

 

Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.

 

Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация.

 

Броят на леглата за лечение на пациенти с Covid в столицата ще бъде увеличен с около 10%. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за Ковид-пациенти.

 

Съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи.

 

Информацията за епидемичната обстановка и заетостта на леглата в столицата предаде кметът Йорданка Фандъкова пряко от своя профил в социалните мрежи.

 

Междувременно 75% е заетостта на интензивните легла във великотърновската областна болница, предаде Българското национално радио. Тревожните данни превръщат Северният централен район в този в най-тежко състояние, според картата за заетостта на интензивните легла в България. 

 

Плановият прием на пациенти и плановите операции в болниците в старозагорския регион официално са спрени. Областта е със заболеваемост от 613 на 100 000 население.  

 

Болниците нямат приети бюджети, а сметките за енергоносителите са с три-четири пъти по-високи, обясни пред БНР д-р Галина Гарева, медицински директор на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

 

Близо на 80% е запълнен и капацитетът на болниците в област Благоевград за лечение на пациенти с Covid-19. Повечето интензивни легла засега са свободни. 

 

"В „Реанимация“ имаме няколко свободни легла. В предишните вълни са стигали над 200 хоспитализирани, в момента са наполовина, но в никакъв случай не мога да направя прогноза занапред", съобщи отново пред БНР директорът на областното лечебно заведение д-р Огнян Митев.

 

Още 22 легла за лечение на пациенти с Covid ще бъдат разкрити до края на работната седмица в Клиниката по ендокринология на Университетската болница в Стара Загора. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев за БНР, като уточни, че само в рамките на 18-ти, януари сутринта, 82 от общо 114-те легла в най-голямата областна болница в Стара загора са заети с пациенти с усложнения от коронавирусна инфекция.

 

От 20-ти, януари (четвъртък) се преустановява плановият прием в болниците в Пловдив и региона. Това реши Областният оперативния щаб. Към днешна дата Covid заразените в Пловдивска област са 961 души на 100 000 население.

 

14-дневната заболеваемост, причинена от Covid, в Пловдивска област скочи до 960,84 на 100 000 души население, показва справката на Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Хоспитализираните пациенти от Пловдивска област към днешна дата са 468, като 400 са неусложнените случаи, 68 са на интензивно лечение, 42 от тях  - интубирани. На интензивно лечение се намира и едно дете.