Повече от 100 хил. души в България страдат от ревматични заболявания. Точна статистика за болните у нас няма, защото страната ни не разполага с официален регистър. Това съобщиха от Организацията на пациентите с ревматични заболявания, която подготвя серия от инициативи по повод Информационната седмица за ревматични заболявания (08 - 14 май). 
 
Информационната седмица стартира със семинар на тема „Автоимунните заболявания – присъда или възможност да се погрижим за себе си“, който ще бъде на 8 май в столицата. На него Гергана Радович, магистър по когнитивни науки, ще представи техники за облекчаване на стреса, както и специални упражнения за подобряване на костната плътност, увеличаване на мускулната маса и намаляване на възпаленията при болни от ревматични заболявания.
 
Ревматичните заболявания засягат всеки четвърти европеец. Най-често срещаните са ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, псориатичен артрит,  лупус, синдром на Сьогрен, склеродермия, фибромиалгия, реактивен артрит. И двата пола боледуват от тях, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ревматичните болести са хронични и продължават цял живот. Липсата на специалисти и социална подкрепа, както и затруднен достъп до адекватно лечение, са основните проблеми на болните от ревмнатични заболявания у нас. 
 
Статистиката сочи, че около у нас има 100 практикуващи ревматолози. А в градове като Монтана, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали, Перник и Кюстендил няма нито един. Детските ревматолози пък са 11, като 7 от тях са ситуирани в столицата. Именно липсата на специалист забавя диагнозата и в някои случаи може да доведе до сериозни усложнения при пациентите с ревматични заболявания.