От началото на епидемията с новия коронавирус у нас, през столичната Инфекциозна болница са преминали над 100 пациенти с клинични и епидемиологични показания за COVID-19, като най-младият от тях е на 2-годишна възраст, а най-възрастният – на 96 години. Това сочи актуален отчет, който ръководството на СБАЛИПБ „Проф. д-р Иван Киров“ даде за дейността си в последните месеци.


Данните сочат, че точно 34 са пациентите с положителен PCR тест, доказващ COVID-19. След успешно проведено лечение оздравелите са 25 пациенти, като най-възрастният пациент е единственият, който е починал. В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването и след преценка на здравословното им състояние, двама пациенти с дихателна недостатъчност са преведени в реанимацията на УМБАЛСМ „Пирогов”, тъй като СБАЛИПБ „Проф. д-р Иван Киров” ЕАД не разполага с такава. Не е отказван прием на съмнителни или доказани пациенти с COVID-19, без значение от здравноосигурителния им статус. Болницата приема всички пациенти, насочени от Столичната регионална здравна инспекция или самостоятелно избрали да се лекуват в нея“, допълват от лечебното заведение.


Столичната Инфекциозна болница е сред лечебните заведения у нас, които работят на първа линия срещу COVID-19 от началото на епидемичната ситуация. Още през януари в СБАЛИПБ „Проф. д-р Иван Киров” е хоспитализиран първият за България пациент със съмнение за COVID-19, завърнал се от Китай.


 

„Последва реорганизация на работата в лечебното заведение, като след въвеждане в експлоатация на Централния корпус, са осигурени 70 легла с подходящо оборудване за пациенти с COVID-19. Създадени са два екипа от шестима лекари и специалисти по здравни грижи, които обслужват само пациенти с COVID-19. Разделени са и потоците на пациентите, като е подготвен специален протокол за поведение при пациенти със съмнения за инфекцията“, е записано в отчета на лечебното заведение.


СБАЛИПБ „Проф. д-р Иван Киров“ продължава стриктно да спазва противоепидемичния и дезинфекционен режим, съобразен с препоръките на Столичната регионална здравна инспекция. Диагностичните тестове се извършват в Референтната лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести, а необходимите клинични, микробиологични и паразитологични изследвания – в лабораториите на лечебното заведение. Персоналът се тества периодично. „Към момента няма нито един инфектиран лекар. В болницата са установени само два случаи на инфектирани медицински сестри“, допълват от Инфекциозна болница.