Награден фонд от 20 000 лева за завършилите с пълно отличие студенти, ще дава всяка година Медицински университет – София. Академичният съвет реши да разпредели парите между всички факултети, филиал – Враца и Медицинския колеж. Отличниците ще взимат своите парични награди благодарение на получено от университета наследство по завещание от д-р Андрей Асенов Георгиев от САЩ. 


Сумата, която д-р Георгиев завеща на Медицински университет-София е в размер на 1 037 413 долара. Щедрият жест на българина-емигрант е отправен към младите медици на България, избрали да учат в Университета, в който и той получава своята диплома, заяви ректорът на Медицински университет-София проф. д-р Виктор Златков. Завещанието не е само парично, а и послание, че само с труд, образование и постоянство може да се успее в живота, добавя ректорът.


Академичният съвет реши още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации. Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект за новата Учебно- административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на дарителя д-р Андрей Георгиев. 


Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. Постепенно натрупва капитал, голяма част, от който завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицински университет – София. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално. Д-р Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в Улимингтън, щата Делауеър.