Общо 1 830 души са потърсили медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛСМ „Пирогов” за Великденските празници. Това съобщиха от пресцентъра на болницата и уточниха, че броят на пострадалите е с 400 повече за последните 4 години.

 

За болнично лечение са приети 240 души, от тях 10 пациента са без здравни осигуровки. Дежурните екипи в „Пирогов“ са обслужили както пациенти от София и околните населени места, така и над 50 тежко пострадали българи от различни части на страната. По традиция, в натоварения трафик по тези празници стават много катастрофи, а университетската спешна болница има капацитет да поеме най-тежките случаи в страната. 


 

Общо 474 деца са били прегледани от лекарите от „Пирогов“ по Великденските празници, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Възкресението Христово в болницата. В сравнение с постъпилите малчугани през последните четири години, броят им е с близо 130 повече. 

 

Статистиката показва, че близо 30 много тежки случая на пациенти са преминали през пироговските противошокови зали. При тях е нужно комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания. Тежко е било и за дежурните в пироговските реанимации –  там се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Отделението по детска гръдна хирургия също се сдоби с ценно дарение – от стажант-акушерката Нино Колева. Тя спечели книжки, приказки и книжки за оцветяване като награда от 12-ия Национален фотоконкурс "Най-сладка целувка – 2018".  

 

"Благодарна съм за изключително топлото посрещане от старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - Росица Райкова и целия екип на отделението, където работят отлично подготвени медицински специалисти и ръководители по здравни грижи с доказан професионализъм, дългогодишен опит и всеотдайност към професията“, каза студентката в IV курс на специалност "Акушерка" към Медицински университет - София.

 

Вижте още по темата в репортажа на Bulgaria ON AIR: