Около 12 000 българи страдат от болестта на Паркинсон, като над 1 200 или 10 % от тях са в тежък стадий. Прогресивното неврологично заболяване засяга предимно мъже и жени над 50, но в последните години се забелязва „подмладяване“ и то застига все повече хора в активна възраст. Това стана ясно на конференция по случай Световния ден за борба със заболяването, организирана от „Националната организация на хората болни от късен паркинсон“, с подкрепата на АбВи България. На нея се срещнаха пациенти, техните близки, медицински експерти и неправителствени организации. 
 
Болните от паркинсон и техните близки взеха участие в уъркшоп за различни арт терапии и двигателни дейности, които могат да им помогнат в тяхното ежедневие. Те са част от начините да се справят с психологическата и емоционална тежест на заболяването. 
 
„Днес отбелязваме важна годишнина. Навършват се 200 години от първото описание на това заболяване от английския лекар Деймс Паркинсон. А ние все още знаем твърде малко за причините, за това как можем да се предпазим и дали може да бъде излекувано. Все още обществото не е достатъчно информирано, все още се сблъскваме с неразбиране и дори заклеймяване на страдащите от паркинсон. Въпреки всичко това, днес сме отново заедно, за да докажем, че дори когато тялото отслабва, силата на човешкия дух може да надвие трудностите и предизвикателствата, да докажем, че въпреки диагнозата всеки от нас има право на достоен живот“, каза Антон Константинов от „Национална организация на хората болни от късен паркинсон.
 
Страдащите от заболяването се нуждаят от повече толерантност. Те могат да водят достоен начин на живот дори и да са в късната му фаза. Около това се обединиха водещите невролози и представители на Алианса на хората с редки болести в България и Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България. 
 
 
„Болестта на Паркинсон не засяга често млади хора, но се появява в петото десетилетие, когато човек е зряла, реализирана личност, с голям творчески потенциал и именно това прави заболяването социално значимо. Медицината напредна много в последните години, за страдащите от паркинсон има лечение и то е достъпно и у нас, но освен със заболяването, това, с което трябва да се преборим е стигмата и неразбирането на обществото“, казва от своя страна здравният министър д-р Илко Семерджиев по повод конференцията и отбелязването на годишнината.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В България диагностиката и лечението на болните от паркинсон е безплатно. Симптомите на заболяването могат да бъдат облекчени с лекарства, има и съвременни терапии, които помагат на хората, които са в късен стадий. „Аз не съм вярвал никога, че ще дойде този ден, в който ние ще се гордеем с това, че в България има всички видове лечение, каквито има и в чужбина … Радвам се, че ние имаме възможност на всички наши пациенти да удължим живота и да им дадем това, което имат всички хора по света“, каза акад. Иван Миланов, изпълнителен директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология "Св. Наум". И изтъкна, че в момента се разработват ваксини за профилактика на Паркинсонова болест, които са в първи и втори стадий на клинично проучване. „Идеята е, че заболяването се предизвиква от приони и някои ваксини биха могли да го предотвратят“, добави той. 
 
През 2017 г. стартира глобалната информационна кампания #UniteForParkinson - „Да обединим усилията си в борбата с болестта на Паркинсон“. Нейната цел е да повиши информираността на хората за заболяването и изгради общност на болните от паркинсон по целия свят.