В магазините вече ще се предлагат храни с етикети, на които са отбелязани съдържащите се в тях алергени. Това гласи нова директива на Европейската комисия, което влезе в сила тази година.

 

Целта е потребителите да получават по-ясна и точна информация за това какво купуват и консумират. Евроизискването е абсолютно задължително за производителите, а в заведенията то ще влезе до 2 месеца.


 

Новите правила принуждават ресторантите и кафенетата да информират за 14 различни алергени в менютата, включително ядки, глутен, лактоза, соя или мляко.

 

Съгласно новите правила за етикетиране се изисква информацията да е по-четлива и се въвежда минимален размер на шрифта за задължителната информация.

NEWS_MORE_BOX

 

Иска се и по-ясно и унифицирано представяне на алергените при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките.

 

Това важи и за представянето на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Става задължителна информацията за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо.

 

Въвеждат се и еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина.

 

Вече започнаха и масови проверки в търговските обекти от Агенцията по безопасност на храните.