На Еньовден –  денят на лековитите билки, вълшебните билета и мистичните ритуали за здраве, своят професионален празник отбелязват около 7000 фармацевти в България.

 

„Народният календар ни учи, че билките и водата в утрото на Еньовден са най-лековити и това е традиция, която спазваме от години, и е повод за поредно уважение към Вашия труд. Продължавайте да поддържате нестихващата любов към хуманната професия, на която сте се посветили“, отправи своя поздрав към всички фармацевти председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров.


 

Първите документирани данни за аптечна дейност в България датират от началото на 19 век. От тях става ясно, че около 1820 г. в Сливен е била открита аптека, а във Велико Търново такава се открива през 1823 г.

 

До 1879 г. аптеките в България, които по това време се наричат спицерии, са около 32. Първото аптекарско дружество в България е основано в Русе през март 1884 г. Счита се, че това е първата професионално–съсловна организация на фармацевтите в България.

 

От Български фармацевтичен съюз (БФС) посочват, че принизяването на труда на фармацевтите, силно конкурентната и често неетична среда на работа, основана предимно на икономическите интереси, са сред основните трудности, с които съсловието се сблъсква.

 

„Затова на този ден Ви поздравяваме не само с празника, но и за този кураж, и за нестихващата ви вяра в по-доброто бъдеще за фармацията тук, и за малките крачки, които правите, всеки на работното си място за реализирането му“, се казва още в поздравителното писмо на БФС.

 

Българският фармацевтичен съюз е учреден в началото на 2007 г. като единствена законово представена съсловна организация, която понастоящем обединява всички магистър-фармацевти в България.

 

„Нека силата, вярата и достойнството на професионалните ни избори ни води към успехи, за да продължаваме да помагаме на тези, които се нуждаят от нашите знания. Нека бъдем добри лечители и консултанти на своите пациенти, готови да ги изслушаме и да им помогнем, независимо от трудния ден“, отправят от БФС своите пожелания към всички фармацевти по повод на днешния им празник.

 

Най-големият фармацевтичен форум у нас – Български фармацевтични дни, който бе отложен през 2020 г. заради ковид пандемията, ще се проведе между 25 и 27 юни.

 

Освен предвидените обучения, по време на събитието ще бъдат връчени наградите за магистър-фармацевт и регионална фармацевтична колегия на годината.