XVII международен конгрес по колоректална хирургия стартира във виртуална среда поради международната обстановка, свързана с пандемията от Covid-19.

 

Тази година конгресът за първи път ще бъде проведен в иновативна форма, уникална за страната и света – offline, on-demand. Научният симпозиум е едно от събитията, чрез които се отбелязват 60-годишният юбилей на МУ-Варна и 35-тата годишнина на УМБАЛ „Света Марина"- Варна.


 

Първият по рода си метод “offline, on-demand” за провеждане на форума представлява генериране на виртуално пространство, което изцяло припокрива физическия си еквивалент. Участниците в конгреса, в случая потребителите на виртуалната платформа, могат сами да изберат към коя част от конгреса да се включат и по кое време. 

 

Така наречените “on-demand offline карти” са удобни, тъй като всеки може да избере към коя част да се включи и коя лекция да гледа. Виртуалният форум е достъпен през официалната платформа на конгреса.
 

Тазгодишната тема на конгреса е „Роботизираната колоректална хирургия". Водещи международни специалисти ще имат възможност да представят своите научни разработки. 

 

В рамките на конгреса са предвидени и онлайн курсове за обучение, които ще бъдат допълнително обявени при публикуване на финалната програма на събитието.

 

По идея на организаторите, проектът ще бъде оставен отворен за участие, за да имат възможност тези, които желаят да представят своите научни трудове на тема „Роботизирана хирургия", да се възползват от уникалните възможности на платформата.

 

За студентите и младите лекари е предвидено провеждането на онлайн курс „Въведение в роботизираната хирургия" в две части. Участниците ще получат сертификат от Медицински университет – Варна.

 

Конгресът е едно от продължаващите празнични събития по повод юбилея на МУ - Варна и утвърждаването му като водеща образователна институция в областта на медицинските специалности и науки. 

 

В първия ден от честването на юбилея Варненският и Великопреславски митрополит Йоан връчи най-високото отличие на Варненската и Великопреславска епархия за изключителни заслуги.

 

Български червен кръст удостои Медицински университет – Варна със „Златен медал“ за заслуги „БЧК“.

 

Бяха засадени 60 дървета в Приморски парк във Варна. Ректорът проф. д-р Валентин Игнатов засади първото от 60-те дървета и постави пред него юбилейна плоча „60 години МУ-Варна“ на площада пред Летен театър. 

 

Юбилейната плоча бе открита в памет на бъдещите поколения на централния вход на МУ-Варна. С нея се отдава заслужена почит към стотиците високообразовани преподаватели и учени.

 

Академичният живот през цялата 2021 г. бе белязан от 60-годишния юбилей на Медицински университет – Варна.