Тичащи мъже с червени токчета. На интересната гледка може да се натъкнем тази събота, ако се разхождаме около НДК. Причината е, че след 11 часа там ще се проведе петият подред поход срещу насилието над жените. 
 
Организаторите очакват смели мъже, които ще обуят обувките на висок ток, за да се поставят на мястото на хиляди дами, станали жертва на насилие. „Посланието на кампанията е все толкова актуално, все толкова важно. Вярваме, че обществото е започнало и да бъде по-осъзнато по темата“, каза пред Bulgaria ON AIR Гергана Кучева от Съвета на жените бежанки. 
 
„Няколко организации се включваме именно заради това, защото смятаме, че 56% от жените нямат представа, че домашното насилие според българското законодателство е криминализирано и че те имат право да потърсят помощ“, обясни Александра Попова. И добави, че идвайки в Европа и България, за да търсят политическа закрила, жените бежанки имат право на същите права както и българските жени. „И имат право да потърсят закрила и много често те са изключително уязвима група, тъй като още по пътя им към Европа, много от тях по един или друг начин са били жертва на насилие“, изтъкна тя. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Страхът и срамът все още са приоритетните емоции, които те изпитват. Много често хора, които са в ситуация на насилие или причиняват насилие, не си дават сметка, че това се случва просто защото това е единствената реалност, в която някога са живели“, казва още Кучева. И продължи с това, че именно тук е важна ролята на кампании като тази, с която жените трябва да разберат, че тяхната среда не е нормална, но това лесно може да се промени, ако приемат подадената им ръка. 
 
"Инициативата има и политическа цел - ратифицирането на Истанбулската конвенция, която регламентира превенцията на насилието над жени. Настояваме за бърза ратификация. Откриване на повече жилища за настаняване на жертвите, повишаване на обществената чувствителност по темата“, каза още Александра.
 
Повече за кампанията може да разберете от видеото: