Създава се регистър на болниците с акредитация. Той ще се поддържа от Министерството на здравеопазването, става ясно от промени в наредба №18 за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебни заведения.
 
Промените в нормативния акт са публикувани на сайта на ведомството.
 
Регистърът ще е публичен и достъпен от сайта на здравното министерство. 
 
Предвижда се в регистъра да се вписват и акредитационните оценки на болниците за обучение на студенти и специализанти, както и специалностите.
 
В регистъра ще има и специален раздел, в който ще се вписват болниците, подали заявления за акредитация. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
През миналата година министърът на здравеопазването д-р Петър Москов настояваше болниците, както и диализните и спешни центрове, лабораториите и медицинските центрове, които искат да получават пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да имат задължителна акредитация.
 
Идеята му беше залегнала в последните промени на Закона за лечебните заведения, но беше отхвърлена от депутатите при приемането на поправките още на ниво парламентарна комисия. 
 
В момента акредитацията на болниците е доброволна. 
 
Акредитацията на лечебните заведения беше въведена като изискване от началото на здравната реформа. Тя беше необходима за сключването на договор със Здравната каса по времето на Тройната коалиция, но отпадна при първото правителство на Бойко Борисов заради оплаквания на болници, че здравното министерство определя произволни такси за оценката.