Здравното министерство ще изготви единен протокол за лечение на ковид-19 до края на юни, който да се използва в болничната и извънболничната помощ.

 

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов на днешния брифинг в Министерски съвет.


 

Той посочи, че освен протокола, ще се създаде и платформа, чрез която документът да бъде актуализиран в зависимост от последните научни достижения.

 

„На платформата ще бъдат публикувани и резултатите от клинични проучвания и клинични случаи, т.е. ще има непрекъснато обновяване на информацията“, обясни д-р Томов.

 

Документът ще съдържа критерии за хоспитализация, етапи от лечението, в които да се прилагат съответните медикаменти, както и индикации за привеждане в реанимация.

 

По време на брифинга стана ясно още, че България е готова да предостави 150 хил. дози ваксини срещу ковид-19 на съседни държави.

 

Към страната ни има отправени искания от Косово, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина за подпомагане с ваксини, уточни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той обясни, че процедурата е сложна и изисква съгласуване с Европейската комисия и с фирмите-производители, независимо дали ваксините ще бъдат дарение или продажба.

 

„Нашето желание е да помогнем. Това е помощ, която можем да си позволим, жест на добра воля. Потребностите на България са напълно задоволени и нямаме основания да се притесняваме от дефицит на ваксини до края на годината“, подчерта д-р Кацаров.

 

Той обясни още, че най-вероятно ще бъдат изнесени ваксини на AstraZeneca заради по-слабия интерес към тях.

 

Според него единственият начин да се избегне трета вълна на ковид-19 е ваксинацията. Той посочи, че държави като САЩ, Великобритания, Дания и Израел, които са ваксинирали много голяма част от населението си, отчитат рязък спад на разпространението на ковид-19, както и на смъртността.

 

По отношение на съмненията за безопасността на ваксините д-р Кацаров обърна внимание, че към днешна дата 2 млрд. души вече са ваксинираните срещу ковид-19 в световен мащаб. По същността си това може да бъде разчетено като едно от най-мащабните клинични проучвания, което показва, че страничните ефекти от ваксинацията са пренебрежимо малко в сравнение с ползата от ваксините.