Здравното министерство разясни ваксинирането срещу COVID-19 при автоимунни и белодробни заболявания

 

Здравното министерство публикува информация относно поставянето на ваксини срещу COVID-19 при хора с хронични белодробни или автоимунии заболявания.


 

От нея става ясно, че при хората с хронични белодробни заболявания, ползите от ваксинацията далеч надхвърлят потенциалните рискове. Ваксините защитават не само срещу заразяване с коронавирус, но и срещу усложненията на дихателната недостатъчност и смърт. Затова ваксините са изключително важни за пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), подчертават от здравното министерство. Хората с ХОББ, включително емфизем и хроничен бронхит, се считат за изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване от COVID-19, според Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕCDC).

 

Същото се отнася и за хората с други хронични белодробни заболявания като умерена до тежка астма, муковисцидоза, белодробна хипертония и интерстициална белодробна болест или други състояния, включващи увреждане на белите дробове. Не се препоръчва спирането на техните медикаменти преди ваксиниране, включително орални или инхалаторни кортикостероиди.

 

Относно появата на странични реакции след ваксиниране, от здравното министерство посочват, че те са нормални и преминават бързо. Такива са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията, които обикновено отшумяват за часове. Симптомите показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Тежките странични ефекти са изключително редки, а честота е няколко случая на един милион поставени дози.

 

По отношение на противопоказанията за поставяне на ваксини при хора с алергии – това се отнася само за пациенти, алергични към някои от съставките на ваксината или пациенти, които са имали алергична реакция при поставяне на първата доза ваксина.

 

Пациентите с ревматологични и други автоимунни заболявания не трябва да се притесняват относно ваксинацията срещу COVID-19. При тях специфичният въпрос е не дали трябва да се ваксинират, а кога да се ваксинират спрямо приема на лекарства, за да бъде най-ефективна ваксината. Затова е добре хората с автоимунни заболявания да се консултират със своя лекар кога е най-уместно да бъде приложена ваксината.

 

Проучванията показват, че 1 на 10 души с автоимунни заболявания като псориазис, ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата, може да не развие имунен отговор след ваксиниране срещу COVID-19. Пациентите, които приемат медикаменти Methotrexate и Rituximab, реагират най-слабо на ваксината, но дори да има намален отговор, поради автоимунно заболяване или прием на тези медикаменти, пак е по-вероятно пациентите да бъдат защитени срещу хоспитализация и смърт, отколкото ако не получат ваксината, обобщават от здравното министерство. Според анализ приблизително 84% от пациентите с автоимунни заболявания развиват антителен отговор от ваксината срещу COVID-19.