Министерството на здравеопазването (МЗ) пусна от днес новата електронна платформа за търговия с лекарства за болниците, съобщават от ведомството. 
 
Болниците вече няма сами да договарят с доставчиците цени за малки количества лекарства, а ще изпращат нуждите си към националната платформа.
 
Системата ще обединява всички получени заявки за всеки отделен медикамент и ще търгува общите количества, поясняват от министерството.
Според МЗ така ще се окрупнят обемите и ще се постигне и значително по-ниска цена.
 
В съобщението се посочва, че в системата ще имат възможност да участват всички лечебни заведения на територията на страната, както и регистрираните доставчици. Очаква се разходите на лечебните заведения за лекарства да бъдат значително намалени.
 
Идеята за електронна платформа, чрез която да се осъществяват търговете да медикаменти за болниците, беше лансирана от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов малко след встъпването му в длъжност. Според него тази платформа ще съдейства и за разрешаването на проблемите с липсващите лекарства, освен с високите цени за някои болници.
 
Министърът цитира и данни, според които навсякъде в Европа, където процесът по доставки на лекарства за болниците е електронизиран, разходите за препарати са спаднали с около 20 на сто. 
 
Идеята на Москов е и заради анализ на Центъра за противодействие на корупцията и орагнизираната престъпност (т.нар. БОРКОР), според който лечебните заведения са сред най-големите нарушители при обществени поръчки.
NEWS_MORE_BOX
 
 
През последните години разходите за лекарства растат с изключително бързи темпове – в пъти по-бързо в сравнение със средното за Европейския съюз (ЕС). Дълговете на болниците към доставчици също се увеличават значително, като голяма част от тях са просрочени. 
 
Данните на БОРКОР сочат, че през 2012 г. задълженията на лечебните заведения за медикаменти са били 108 млн. лева. През 2013 г. дълговете на лечебните заведения за лекарства се увеличават до 120 млн. лева, а през 2014 г. - до 118 млн. лева, като достигат близо 40 на сто от общите дългове. 
 
Електронната платформа е част от на практика нова централизирана система за закупуване на лекарства за болниците. Централизираната система беше премахната през 2011 г. от предишното правителство на ГЕРБ, когато търговете за лекарства бяха прехвърлени към болниците с идеята да се преодолее постоянният недостиг на животоспасяващи медикаменти. Това обаче доведе до силен ръст на разходите на някои болници, на които ключови препарати им се отпускаха на в пъти по-високи цени.