Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува актуална информация за скорошни проучвания, проведени от немския институт за изучаване на инфекциозните болести "Роберт Кох".

 

Те показват, че децата участват в разпространението на ковид-19, което, според учените, се дължи основно на британската мутация на вируса B.1.1.7.


 

Производители на ваксини срещу ковид-19, сред които Pfizer, Moderna и AstraZeneca, вече провеждат клинични проучвания за ефикасността и безопасността на ваксините им при деца.

 

Резултатите от проведени клинични проучвания показват, че ковид ваксината на Pfizer е подходяща за превенция на ковид-19 при деца на възраст 12 и повече години. Анализът на данните от проведеното проучване сочи, че при юноши на възраст между 12 и 15 г. eфикасността на ваксината е 100%. Имунният отговор на ваксината в тази възрастова група е сравним с имунния отговор при групата от 16 до 25 години, измерен чрез нивото на антитела срещу коронавируса SARS-CoV-2.

 

Ефикасността на ковид ваксината на Pfizer е изчислена при близо 2000 юноши на възраст от 12 до 15 години, при които няма признаци за предишна инфекция. Те получават или ваксина, или плацебо, без да знаят кое от двете им е приложено. Резултатът сочи, че от 1005 деца, получили ваксината, нито едно не се заразява с ковид-19. При другата група – с плацебо -  от общо 978 деца с коронавируса се заразяват 16. Последното доказва, че ваксината има 100 % ефикасност.

 

Най-честите нежелани реакции при юноши на възраст 12 - 15 г. са сходни с тези при останалите възрастови групи: болка на мястото на инжектиране (>90%), умора и главоболие (>70%), мускулна болка и втрисане (>40%), болки в ставите и лека треска (>20%).

 

Канада и САЩ бяха сред първите страни в света, които позволиха прилагането на ваксината на Pfizer при деца над 12 години. Подобна стъпка се очаква да предприемат и редица европейски държави.

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) стартира наскоро оценка на данните от клинично изпитване с ваксината на Moderna срещу ковид-19 при юноши между 12 и 17 г. Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към ЕМА ще извърши ускорена оценка на данните, като се очаква резултатите да станат ясни през юли.

 

При положително становище на Агенцията, Европейската комисия може да одобри промяна в продуктовата информация на ваксината Moderna, така че тя да се прилага и при деца от съответната възрастова група.