Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“ препоръчва приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечносъдови заболявания.

 

Страдащите са изложени на повишен риск от летален изход вследствие на Covid-19, тъй като инфекцията натоварва сърцето чрез няколко механизма, включително миокардит


 

Информацията е достъпна от Министерството на здравеопазването, като част от информационната кампания „Плюс мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу Covid-19. 

 

Критично болните пациенти могат да развият сърдечносъдови усложнения като инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за силно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушения на сърцето.

 

С появата на SARS-CoV-2 случаите на миокардит в световен мащаб са се увеличили с почти 6 пъти, което превръща коронавирусът като един от основните причинители на това усложнение.

Какво е миокардит и как да разпознаем симптомите?

 

Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, което причинява силно нарушение на електропроводната и помпената функция на сърцето. В резултат на възпалителния процес могат да настъпят необратими промени в структурата на сърдечния мускул (фиброза), които се явяват като основната причина за напредването на сърдечната недостатъчност при засегнатите пациенти.

 

Симптомите на миокардит, свързан с Covid-19, включват сърцебиене и екстрасистоли/ парене и болки в областта на гърдите/ опресия и чувство на задух в гърдите/ силна умора и влошен физически капацитет при лека физическа активност/ отоци по долните крайници.

 

Какви ритъмни нарушения може да причини Covid-19 и какви са симптомите?

 

Голяма част от пациентите, преболедували Covid-19, се оплакват от ритъмни нарушения и флуктуации в сърдечната честота. При пост-Covid състояния често срещани ритъмни нарушения са учестен пулс, предсърдно мъждене („излизане от ритъм“), АВ блок и екстрасистоли.

 

Проучванията категорично доказват негативното повлияване на сърдечната функция при тежка инфекция със SARS-CoV-2. Влошаването на сърдечната недостатъчност при Covid-19 е една от основните причини за класифицирането на сърдечно-съдовите пациенти като рискова група. 

 

Сред основните симптоми за влошаване на помпената функция на сърдечния мускул са задухът, появата и задълбочаването на отоците по крайниците, подуването на вените в областта на шията и влошаването на физическия капацитет.

 

Инфаркт на миокарда и Covid-19

 

В световен мащаб през последните месеци се наблюдава и повишаване случаите на миокардни инфаркти в хода на заболяването или след преболедуване на Covid-19. 

 

Предполага се, че имунната реакция към вируса предизвиква възпалително-пролиферативни промени в кръвоносните съдове, които могат да предизвикат дестабилизация на плаки в коронарните съдове. 

 

Друга причина за повишен риск от инфаркт са тромбози в артериалната система (т. нар. „имунотромбоза“), които могат да причинят тромботичен или тромбоемболичен инфаркт.

 

С по-висок риск от миокарден инфаркт при инфекция със SARS-CoV-2 са хората, страдащи от диабет, хипертония, пациентите с високи нива на холестерол, вече преболедувалите миокарден инфаркт.

 

Ваксинацията намалява вероятността от смърт и необходимостта от хоспитализация с между 80 и 95%.