Здравното министерство е изискало договора с Главболгарстрой Холдинг за изграждане на Национална педиатрична болница на мястото на изоставения 40-годишен строеж да се прекрати в едномесечен срок.

 

Това съобщава на своята фейсбук страница гражданското сдружение „ЗА истинска детска болница“.


 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров е уведомил Сдружението, че здравното министерство е изискало на 5 юли всички дейности, свързани с реконструкцията на изоставения строеж, да бъдат прекратени с едномесечно предизвестие.

 

Основание за това дава позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж

 

Гражданската инициатива за построяване на нова детска болница стартира преди близо две години в отговор на намерението на държавата болницата да се построи на мястото на полуразрушения строеж от 80-те години.

 

От гражданското сдружение настояват лечебното заведение да отговаря на съвременните стандарти на детската медицина, архитектура и градоустройство. Според участващите в него лекари и експерти е необходим анализ на нуждите на детското здравеопазване, след което да се изготви детайлно техническо задание за детската болница, последвано от международен конкурс за проект и изпълнител.

 

Петицията, която се застъпва за цялостна реформа в детското здравеопазване и за построяване на нова детска болница, бе подкрепена от 90 000 граждани.

 

По-рано през годината отчет на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров показа, че по време на пандемията по проекта за нова детска болница не е било направено нищо, въпреки че авансово за него са били платени 7,7 млн. лева.

 

През април 2020 г. здравното министерство проведе обществена поръчка за изграждане на нова детска болница в София, спечелена от Главболгарстрой. През октомври 2020 г. здравното ведомство се оттегли като възложител и прехвърли правата си на нарочно създаденото за целта държавно дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД със записан капитал от 100 млн. лева.

 

Същата през февруари 2021 г. е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от министъра на регионалното развитие Николай Нанков от третото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие от служебното правителство на Стефан Янев – Виолета Комитова, официално отказва издаване на виза за проектиране.

 

Въпреки това авансово по проекта за национална детска болница от октомври 2020 г. са са изплатени 7,7 млн. лева, като са отчетени разходи за възнаграждения и осигуровки от 160 хил. лв., външни услуги за 17 хил. лв. и 20 хил. лв. за банкови такси и комисионни.

 

В същото време не е бил изготвен инвестиционен проект, нито е бил одобрен комплексен проект за детска болница. България остава единствената страна от ЕС, която няма Национална педиатрична болница.