Министерството на здравеопазването (МЗ) разясни разликата между положителен случай и болен от COVID-19, като от информацията става ясно, че не всеки, който се е заразил с коронавируса, ще се разболее. Това зависи от редица фактори, сред които на първо място е състоянието и реактивността на имунната система.

 

Голямо влияние оказват също общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и много други.


 

От здравното министерство посочват, че преболедувалите COVID-19 също могат да бъдат разпространители на инфекцията, независимо от създалия се имунитет. Заразеният, но неболедуващ човек, също може да разпространява вируса, което подчертава важността на спазването на противоепидемичните мерки.

 

Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който, според най-последните научни данни, трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност, в зависимост от по-горе посочените фактори.

 

Защо е толкова важно да се спазват противоепидемичните мерки от всички – преносители на вируса, болни и ваксинирани?

 

Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица.

 

От здравното министерство припомнят, че преди ваксинация е добре хората, които се колебаят дали да се ваксинират, с оглед здравословното им състояние, да консултират с лияния си или лекуващ лекар.

 

След ваксинация е препоръчително да се остане 15 минути в близост до имунизационния пункт или кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината. Счита се, че имунитетът е изграден две седмици след завършването на ваксинационния цикъл.

 

Досега в България са поставени близо 2,14 млн. дози ваксини срещу COVID-19, а със завършен цикъл на ваксинация са малко над 1 млн. души. Потвърдените случаи на ковид инфекция са 431 292, от които близо 400 000 души са излекувани.