Министерството на здравеопазването ще поеме всички разходи на Байрям Али по хоспитализация, изследвания, лечение, бъбречна трансплантация, както и грижите в следтрансплантационния период. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство и уточниха, че вчера вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е подписал документите за изпращането на детето за лечение в Германия.  
 
Формулярът S2 е по правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз за лечението. Той бе издаден след заключенията на консилиум от български специалисти относно възможностите за лечение на малкия Байрям в България и прилагането на всички необходими документи за изпращането му в чужбина.
 
9-годишното дете ще бъде прието в Университетската Болница в Тюбинген, Германия. „Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, обясни проф. Любомир Спасов преди дни.
NEWS_MORE_BOX
 
Припомняме, че директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ подаде оставка след проблема с бъбречната транспланатция на малчугана. Малкият Байрям трябваше да замине още в средата на февруари с баба си за Германия, след разрешение от Фонда. Това обаче не се случи и детето бе прието за изследвания в болница „Лозенец“. От там обявиха, че могат да извършат трансплантацията, но заради сътоянието на малчугана е по-добре тя да стане в чужбина.
 
„Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, каза още проф Спасов. И изтъкна, че знае за случая с детето от 17 февруари, когато се е запознал със становището.