Министерството на здравеопазването отлага решението си относно проекта за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София, предаде Българското национално радио (БНР).

 

Здравното ведомство трябваше да определи дали да предложи проекта на частния инвеститор за одобрение от Народното събрание.


 

Решението трябваше да бъде внесено до края на месец октомври, но проверка на БНР показва, че заради пропуски в подадените от инвеститора документи, те са върнати за актуализиране.

 

Не е определен срокът, в който трябва да бъдат коригирани, за да може здравното министерство да внесе или не проекта в Министерския съвет за окончателно решение.

 

До дни се очаква министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да определи терена за построяване на Националната детска болница.

 

Фондация “За доброто”, Българската педиатрична асоциация (БПА), Националната гражданска инициатива “За истинската Детска болница” и Националната мрежа за децата са твърдо против изграждането на частна детска болница. 

 

Според проф. д-р Иван Литвиненко, който е председател на БПА, политиците твърдят, че Национална детска болница е водещ приоритет, но едновременно с това все още няма насоки за развитие на детското здравеопазване у нас и няма достатъчна кадрова обезпеченост в системата. 

 

Позицията му е подкрепена от директора на Специализираната болница по активно лечение по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир Здравков. Той е категоричен, че изграждането на частна детска болница може да доведе до липса на адекватна грижа за децата в следващите години. 

 

Двамата специалисти са единодушни, че създаването на голяма частна детска болница ще изтегли медицинските кадри на пазарен принцип от вече съществуващи болнични структури в страната. 

 

Обещавайки им по-високо заплащане, частниците ще привлекат специалисти, но поради трудното финансово издържане на едно лечебно заведение, икономиите впоследствие ще са за сметка на пациентите, т. е. ще се понижи качеството на медицинската грижа. 

 

Според документите, отнасящи се до проекта за изграждане на частната многопрофилна детска болница в София, тя ще се намира в столичния район Изгрев, ще разполага с над 400 легла и ще предлага както спешна, така и интензивна грижа.

 

Според проф. д-р Литвиненко такова лечебно заведение “не може да бъде запълнено със съдържание”, защото няма да има достатъчно авторитетни специалисти. Той подчерта и че легловият фонд на София е достатъчен, за да не се нуждае от още 400 легла.