Считано от днес, 24 ноември, 2021 г., всеки гражданин може да получи информация за ваксините и ваксинацията срещу Covid-19 на телефон 02/ 9301 445, официално открит от Министерството на здравеопазването. 

 

На специалната телефонна линия ще отговарят д-р Филип Тенчев и д-р Димитър Страшимиров, асистенти в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския факултет на МУ-София. Специалистите ще отговарят на въпроси само от медицинско естество без организационни и административни. 


 

Двамата лекари проведоха работна среща с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Благодаря, че се ангажирате с този въпрос. Много важно е хората да получат достоверна информация за ваксините“, подчерта министърът. 

 

Той изтъкна важността от това хората, за които е било трудно да се доверят на ваксините, да чуят мнението на експерти и специалисти. „Нашата задача е да опровергаем митовете и да подтикнем хората да се ваксинират, защото това е начинът да излезем от пандемията“, категоричен бе д-р Кацаров.

 

Целта е чрез телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, гражданите да получават научно обоснована информация, свързана с противопоказанията за ваксинация, със съхранението на ваксините, с препоръките за приложение на ваксина при определени заболявания, при бременност и т.н.

 

Към момента в България са поставени общо 3,25 млн. дози ваксини. Напълно ваксинираните граждани са 1,7 млн. души. Това прави 24,6 % от населението на страната. 

 

Информацията за телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу Covid-19, бе съобщена още миналата седмица. Тогава стана ясно и че вече няма да се подписва декларация за информирано съгласие преди поставяне на ваксина срещу Covid-19.

 

Директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) Андреа Аммон е потвърдила, че няма изискване за подписване за такова съгласие. Това становище преди време бе подкрепено и от председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 

 

Министърът на здравеопазването докладва, че ще се издава сертификат и след повторно преболедуване на Covid-19. Документът отново ще се издава през портала на Националната здравно-информационна система. Условието е да са преминали минимум 90 дни от първата регистрирана инфекция, тъй като в този случай се смята, че пациентът е с повторна вирусна инфекция.