Остава ангажиментът на правителството за безлимитно финансиране на инвитро процедури. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването по повод публикувания за обществено обсъждане проект на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция. От него става ясно, че държавата ще плаща четири опита.
 
Проектът на нормативния акт е съобразен с ангажимента на правителството финансирането на инвитро процедурите за всички нуждаещи се да бъде безлимитно, коментираха от ресорното ведомство и уточниха, че проектът предвижда увеличаване на опитите близо три пъти. „Ако досега жените с репродуктивни проблеми имаха право на три опита, с промените се предвижда опитите да бъдат до осем. От медицинска гледна точка този брой опити е оптимален за максимална успеваемост, без да се допуска застрашаване здравето на пациента“, допълват от МЗ. 
 
По-рано омбудсманът Мая Манолова настоя за отмяна на наредбата, която забранява осъществяване на инвитро след смъртта на един от партньoрите. Повод за това бе действителен случай в страната, при който жена не може да продължи опитите за зачеване заради това, чер по закон генетичният материал на покойния й мъж трябва да бъде унищожен. 
NEWS_MORE_BOX
 
„Мотивите за увеличаване на опитите за асистирана репродукция със свежи ембриони само с един са свързани с факта, че успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10% и по тази причина не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита“. Това пише в доклада на министъра на здравеопазването проф. Никола Петров до Министерски съвет, отностно проекта.