Министерството на здравеопазването организира изпращането на хуманитарна пратка с лекарствени продукти и медицински консумативи, за каквито Република Украйна е заявила спешна необходимост.

Искането е постъпило по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

 


За да помогне във възможно най-кратки срокове, Министерството на здравеопазването се обърна към водещи компании – търговци и дистрибутори на лекарства у нас, които изразиха готовност да съдействат за осигуряването на посочените от Украйна лекарствени продукти и медицински консумативи.

 

Министерството на здравеопазването работи и по осигуряването на лекарствени продукти, консумативи, превързочни и санитарни материали, от каквито спешна нужда е заявил Червеният кръст на Украйна. С подкрепата на Българския червен кръст (БЧК) ще бъде организирано изпращането на поисканата помощ във възможно най-кратки срокове.

 

БЧК откри и дарителска сметка за набиране на финансови средства в помощ на украинските граждани. 

 

Данни за банков превод: Български червен кръст, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, BG23UNCR76301077778563, UNCRBGSF.

 

Предстои да бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията. Продължава и кампанията за набиране на материални дарения в цялата страна. 

 

Безплатни прегледи за пострадалите от войната в Украйна, както и за хората, принудени от военните действия да напуснат родните си места, се провеждат в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Анна” в град София. 

 

Прегледите се осъществяват във всички налични кабинети от висококвалифицирани лекари с всички налични в болницата специалности. 

 

Лекарите от Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" също преглеждат безплатно бежанци от Украйна, съобщиха от лечебното заведение.

 

„Стотици откликнаха на кампанията за набиране на дрехи, обувки, хигиенни материали. От днес на сайта на БЧК, както и на всички медии, ще бъде публикувана дарителска сметка за парична помощ, която ще бъде събрана и насочена към Украинския Червен кръст“, съобщи ръководителят на отдел “Бедствия” към Българския Червен кръст Любомир Каракановски пред Българското национално радио.

 

БЧК поддържа непрекъсната връзка с Украинския Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и с Международния комитет на Червения кръст, за да се информира за обстановката в засегнатите райони, както и за постоянно увеличаващите се нужди от хуманитарна помощ.