Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 години, получили първична имунизация с ваксината на Janssen

 

Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани ваксината.


 

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за определени категории лица на и над 18 години с първична имунизация с ваксината.

 

Става дума за имунокомпрометирани лица, трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа, с онкохематологични заболявания, потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора, медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с Covid-19, възрастни хора на и над 65 години.

 

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

 

Втора бустерна ваксина срещу Covid-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. 

 

Считано от 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравноинформационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

 

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

 

Междувременно 2 610 са новодиагностицираните с Covid-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 165 от които са установени с PCR, а 2 445 - с бързи антигенни тестове. 64,52 % от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.