Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за безплатно и доброволно ваксиниране на украински граждани срещу Covid-19, на които е предоставена временна закрила в България. Предстои внасянето ѝ за одобрение в Министерски съвет. 

 

Разходите за поставянето на ваксини се покриват от държавния бюджет.


 

Основните цели на Програмата са от една страна да бъде опазено здравето на идващите от Украйна лица чрез ваксинация срещу Covid-19, а от друга - опазване на общественото здраве от възникването и разпространението на епидемични взривове от Covid-19 на територията на страната.

 

Профилактиката ще ограничи риска сред рисковите групи от получилите временна закрила лица, в т.ч. възрастни хора, бременни жени, лица с отслабен имунитет и с подлежащи заболявания, но и сред цялото население на страната.

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 февруари тази година 35% от гражданите на Украйна са със завършен ваксинационен курс.

 

Данните от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, сочат, че към 5 април 2022 г. броят на влезлите у нас лица от Украйна, е почти 147 хил., като близо 66 хил. от тях са останали в България.

 

Прилагането на ваксините ще се извършва от медицински специалисти в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или от временни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, определени за целта. 

 

Извършените ваксинации ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и в електронния регистър за ваксинация срещу Covid-19.

 

Към 6 април 2022 г. през изминалите 24 часа новите случаи на Covid-19 са 839, 120 от които са установени с PCR, а 719 - с бързи антигенни тестове. 63,53 % от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Поставените у нас дози от ваксините срещу Covid-19 към момента са общо 4 356 739. През последното денонощие са приложени 1 535 от тях.

 

В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1 461 пациенти с доказана коронавирусна инфекция.