От Министерство на здравеопазването обявиха Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности.
В момента болни от грип са 210 на 10 000 души.


От понеделник всички училища в страната излизат във  ваканция до 15 ноември.


МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.


Отлагат се плановите операции, временно се ограничават се посещенията в болниците, женските и детските консултации. Не се предвижда задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.


Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, обяви, че България се е обърнала към Европейската комисия и европейските страни с молба, ако някъде има излишък от ваксини срещу A(H1N1), да бъдат продаден на България. По време на разговора ще се обсъди възможността за закупуване на допълнително количество ваксини от други европейски страни.


Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.