Министерството на здравеопазването (МЗ) възнамерява да намали заболеваемостта от вирусни хепатити почти наполовина, а смъртността с една трета до 2025 г.

 

Това е посочено в Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, приета през тази година. Заложените цели обаче не са подплатени с нужните усилия и мерки от страна на държавата по превенция, изследване и лечение на уязвимите групи.


 

С становище излиза Националната пациентска организация (НПО) по повод Световния ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли. Международната инициатива адресира усилията по света за елиминиране на вирусните хепатити.

 

От пациентската организация посочват, че държавата е длъжник на хората с хепатит, защото до момента няма гарантирани условия за безплатно и навременно изследване, особено за най-уязвимите, зависими от държавата групи пациенти.

 

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са инфектирани. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб.

 

Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Според Световния хепатитен алианс всеки ден от хепатит умират 4000 души.

 

Хепатит С е лечим посредством безинтерферонова и перорална терапия, която продължава между 8 и 24 седмици. Тя протича без почти никакви нежелани лекарствени реакции, подходящи е за широк кръг от пациенти, включително и такива с декомпенсирана цироза, на хемодиализа и т.н.

 

Благодарение на безинтерфероновите режими, които се покриват изцяло от НЗОК, пациентите могат да постигнат излекуване между 95 -100%.

 

Хепатит В от своя страна е предотвратим чрез ваксинация, която от 1992 г. е сред задължителните ваксини за новородени. В случай на инфекция, която от остра преминава в хронична (тоест човек е носител повече от 6 месеца), съществуват и ефективни медикаментозни терапии, които потискат размножаването и разпространението на вируса, съответно ограничават вредата върху черния дроб и появата на съпътстващи заболявания.

 

Преди шест години СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването. Въпреки това, според официалните данни, нивата на диагностициране на вирусните хепатити са ниски във всички региони по света.

 

Като основно предизвикателство за много страни СЗО посочва липсата на финансиране за тестване и лечение на вирусния хепатит, но се изтъкват и успехите в разработването на национални стратегии за борба с вирусните хепатити.

 

Защо е важно изследването за хепатит В и С?

 

  • При ранно откриване, хепатит С е напълно лечим, а хепатит В се поддържа чрез терапия;
  • Хепатит В и С обикновено протичат без симптоми;
  • Хората над 45 години могат да са носители на вируса на хепатит C, в случай че преди 1992 г. са претърпели кръвопреливане или медицинска манипулация. Тогава кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит C.