Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за шестте медицински хеликоптера, обявена през лятото на 2022 г. от правителството на Кирил Петков.

 

Решението за прекратяване на поръчката е подписано от заместник-здравния-министър Тома Томов, става ясно от проверка на Българското национално радио (БНР) в сайта на регистъра на обществените поръчки. 


 

Причината за оттеглянето на поръчката едва четири месеца след обявяването ѝ е, че единственият кандидат с оферта да достави въздушни линейки, е поискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лева определения от държавата бюджет без ДДС, предава още БНР. Предложил е сума, която излиза над 123 милиона лева без ДДС.

 

Освен самите летателни средства обществената поръчка е предвиждала оборудване, апаратура и обучение на инженери и пилоти. Стойността ѝ според документите, публикувани от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лева без ДДС, което означава около 16,5 милиона лева на хеликоптер и около 3,5 милиона лева общ разход за доставката, предава БНР.

 

Въз основа на това комисия от експерти от Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната е предложила отстраняване на този кандидат от процедурата.

 

Осигуряването на хеликоптери е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, като има за цел да създаде система за предоставяне на модерна и квалифицирана спешна медицинска помощ по въздух в рамките на така наречения ”златен час“ с последващ транспорт на пациенти и ранени, при необходимост, от и до всяка географска точка на страната. С помощта на хеликоптерите биха били възможни транспортът на пациенти между медицинските заведения и доставянето на медицинско оборудване, кръв, органи и лекарства. 

 

Очаква се намаление с приблизително 20% в броя на смъртните случаи от пътнотранспортни произшествия, трудови злополуки, специфични заболявания, изискващи спешна медицинска помощ. Общият планиран ресурс е 119,2 милиона лева (99,3 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 19,9 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2022-2026 г.

 

Референции:

Инвестиция 4: Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Национален план за възстановяване и устойчивост. Министерски съвет на Република България - https://www.nextgeneration.bg/14