До две години българските граждани ще могат да се възползват от електронното здравеопазване в страната. До края на годината Министерство на здравеопазването ще може да предложи унифицирана стратегия за мениджмънта на лечебните заведения. Амбицията на екипа на ведомството е тя да стартира пилото на опредлени места през октомври. Това обяви здравният министър проф. Никола Петров. Той и заместниците му разговаряха с вицепремиера Валери Симеонов, зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова и народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“. На срещата те обсъдиха основните аспекти от управленската програма на правителството в сектор „Здравеопазване“.
 
Засилване на профилактиката като условие за по-добро здраве и качество на живот, разширяване обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скрингови изследвания, ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични заболявания, създаване на интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества, осигуряване на финансова стабилност на здравната система, електронно здравеопазване, са акцентите, които присъстващите обсъдиха. 
 
„Това е първата от поредица срещи, която ПГ на ОП започва с няколко министри подред, в които ние излагаме, подчертавам, нашите акценти в програмите ни, виждания и съответно получаваме диалог, надявам се, обсъждаме заедно как точно идеите да станат реалност“, каза Волен Сидеров, председател на „Обединени патриоти“. 
 
„По отношение на профилактиката – ще предложим на вашето внимание, при формиране бюджета на МЗ за следващата година да подкрепите програми за профилактика на онкологичните и сърдечносъдовите заболявания, тъй като те имат най-съществен принос за увеличаване на показателите и инвалидизация и смъртност“, каза здравният министър и изтъкна, че приоритетите в програмата са маркирани от управленската програма на правителството. 
NEWS_MORE_BOX
 
Относно агресията спрямо медици – подготвяме указания към директорите на болници да прегледат териториалните си структури и да дефинират местата, които биха представлявали конфликти точки. Видеонаблюдение, оборудване на мобилните екипи с GPS, паник-бутони, с директна вербална връзка с охранителна фирма или полиция ще бъдат осигурени, каза още проф. Петров.
 
Напредъкът по реформиране системата за трудоспособност също бяха тема на разговор. На срещата стана ясно, че МЗ вече има 80-процентова готовност с текстовете за медицинската експертиза. Здравният министър се надява, че в края на септември вече ще има окончателни законодателните предложения.
 
Нека работната група приключи задачата в срок, за да има време за административни процедури и преразглеждане на бюджета, доколкото промените ще дадат отражение върху индексирането на останалите пенсии, кломентира вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов.