По инициатива на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров  в Министерство на вътрешните работи бе проведена среща във връзка с фалшивите сертификати за COVID-19. 

 

Уточнени са съвместни действия за установяване на лица, издаващи фалшиви сертификати за COVID-19. 


 

По време на срещата се взе решение за създаване на работна група под ръководството на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Петър Тодоров

 

Тя ще координира действията и обмена на информация между отделните ведомства и организации. 

 

Ще улеснява идентификацията на лечебни заведения и медицински лица, за които има обосновано подозрение, че издават фалшиви сертификати.

 

Работната група ще прилага специални средства и методи за доказване на издаването на фалшиви “зелени сертификати”. 

 

Тези случаи са трудни за доказване, тъй като и страната, която продава, и страната, която купува фалшивия документ, нямат интерес да си признаят. 

 

Изпълнението на решението започва незабавно.

 

В срещата взеха участие вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев, директорът на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” главен комисар Калин Стоянов.

 

Още главният секретар на Министерство на вътрешните работи  гл. комисар Петър Тодоров, подуправителят на Националната здравноосигурителна каса доктор Йорданка Пенкова, както и Ивайло Филипов – директор на „Информационно обслужване“.

 

Официално за„зелен сертификат“ се признават трите вида Европейски цифров Covid-сертификат. 

Това са документите за ваксинация срещу COVID-19, за преболедуване на COVID-19, (доказано с PCR-тест), за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест.

 

„Зелен сертификат“ за преболедуване на заболяването COVID-19, доказано с бърз антигенен тест. Документът важи една година на територията на България.

 

За „зелен сертификат“ се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела

 

За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. 

 

Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

 

За „зелен сертификат“ се признават и аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с PCR или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

 

Всички варианти на „зеления сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).