След пролетната изложба с над 300 картини на близо 40 български художници във фоайето на Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО), вече 22 текста за песен се борят и за първото място в конкурса на болницата от кампанията „Продължаваме“. Кой е авторът на текстът-победител ще стане ясно на 1 октомври 2018 г, а песента ще изпее любимата на публиката Тони Димитрова.


Най-добрият музикален проект на „Продължаваме“ ще определят композиторът Ефтим Чакъров, музикантът Стефан Илиев и поетесата Маргарита Петкова.


Инициативата на УСБАЛО има за цел да помогне на хората с ракови заболявания и техните близки в трудния път на преодоляване на болестта, като им даде емоционална подкрепа и съпричастност. Със серията културни събития от здравното заведение искат да привлекат вниманието на обществото върху онкологичните заболявания и да обогатят здравната култура на хората с помощта на водещи специалисти. Затова от болницата организират и „Училище за пациенти“, в което пациентите и техните близки могат да се запознаят с важна и актуална здравна информация.Кампанията „Продължаваме“ се провежда с безвъзмездните усилия на десетки български творци. Сред тях са имената на галериста Бистра Стoйчева, композиторът Ефтим Чакъров, музикантът Стефан Илчев, поетесата Маргарита Петкова, художникът Димитър Анастасов и певицата Тони Димитрова. Голямата цел на кампанията е да превърне част от УСБАЛО в център за арт терапия и грижа.

 

NEWS_MORE_BOX


Премиерата на песента-победител в конкурса ще бъде на 24 октомври.

 

  • Тревожните факти

Почти двойно е скочил броят на раковите заболявания у нас за последните 20 години. Данните са на Националния статистически институт /НСИ/ и показват, че ако през 1996 година у нас е имало регистрирани близо 178 000 онкологични заболявания или около 2200 случая на 100 000 души население, то през 2016 година броят на регистрираните случаи на рак достига цифрата от 287 000 или над 4000 заболявания на 100 000 души население.