Мутация в коронавируса, типична за бразилския му вариант, е открита за първи път в България.

 

Това се е случило след целогеномно секвениране на клинични проби от страната.


 

Мутацията под номер K417T в британския вариант на вируса е определена от Световната здравна организация (СЗО) като мутация от особено значение. Тя е типична за бразилския вариант на вируса, като не е по-опасна, но е по-заразна.

 

Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден като случай на ковид-19 през последната седмица на  април. Поради тежкото протичане на заболяването, необходимостта от дихателна реанимация и интензивно лечение, мъжът е бил хоспитализиран и е починал.

 

Смята се, че мутацията води до по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм. Резултати от изследвания показват, че мутацията може да намали потенциала на вирус неутрализиращите антитела при ваксинирани срещу коронавируса или естествено заразени и преболедували лица.

 

От Националния център по паразитни и заразни болести посочват, че следят разпространението на SARS-CoV-2 в търсене на варианти с ускорено разпространение и по-тежко протичане.

 

Защо се променят вирусите?

 

От СЗО посочват, че всички вируси се променят с течение на времето, което е природен феномен. Когато вирусът се репликира, понякога настъпват промени във вирусния геном (набор от генетични инструкции за организма).

 

Тези промени се наричат ​​мутации, а вирус с една или няколко нови мутации се нарича вариант на оригиналния вирус.

 

Промените в генома понякога могат да доведат до възникването на вирус, който е по-годен за оцеляване в дадена среда. Този процес на промяна и избор на успешни варианти се нарича еволюция на вируса.

 

Някои от мутациите във вируса му помагат да се разпространява по-лесно, а други утежняват протичането на заболяването.

 

На този етап основните варианти на безпокойство, определени от СЗО, са четири.

 

Най-разпространеният вариант на коронавируса в Европа, е  B.1.1.7. Той е открит за първи път в Обединеното кралство и е известен като британски вариант. Два други варианта на безпокойство са открити в Южна Африка и Бразилия.

 

През май тази година вариантът В.1.617, открит в Индия, също бе определен като заплаха за общественото здраве. От идентифицирането му през октомври 2020 г. той се разпространи в целия свят, но най-много в Индия и Великобритания.

 

От СЗО смятат, че ковид ваксините, одобрени за спешна употреба, могат да осигурят известна защита срещу нови варианти на вируса, тъй като предизвикват силен имунен отговор.

 

Източник:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/news/news/2021/5/q-and-a-covid-19-variants-and-what-they-mean-for-countries-and-individuals