Две сложни операции, при които е направена резекция на дебелото черво, извадена е стома на коремната стена и след това чревният пасаж е върнат на обичайното му място и едновременно с това е премахната болна матката, извършват лекари от клиниката по хирургия на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, с което връщат към живота 44-годишна жена.

 

Случаят на пациенката започвар преди няколко месеца, когато е приета по спешност в специализирана акушеро-гинекологично болница с перфорирана киста на яйчника. Заради продължаващи болки в корема, високо левкоцити, мек корем и неефективност на обезболяващото лечение, пациентката е посъветвана да потърси консултация с хирург.


 

Препоръчният д-р Димитър Пейчинов от клиниката по хирургия на ИСУЛ се отзовава веднага и консултирайки се с доц. д-р Бранимир Големанов – един от най-големите специалисти в областта на ехографията у нас, извършва спешна операция заради перфорация на дебелото черво. 

 

„Подобно съвпадение – едновременно перфорация на киста и на дебело черво – се случва изключително рядко. Голям късмет е, че жената дойде навреме при нас и успяхме да ѝ помогнем“, коментира д-р Пейчинов. Алгоритъмът в такива случаи е двуетапна операция по спешност. Първият етап включва извеждане на дебелото черво на коремната стена. Целта е да се преодолее възпалителният процес в корема,. Вторият етап - след възстановяване на пациента от възпалителния процес, се ивършва връщане на чревния тракт на обичайното му място.

Още по време на първата операция хирургът забелязва, че наред с хирургичната диагноза, жената има гинекологични заболявания - миома, която е обхванала матката, както и кисти на яйчниците). 

 

Пациентката е консултирана от акушер-гинеколога на СБАЛАГ “Майчин дом” д-р Светлозар Славов, който е бил категоричен, че се налага хистеректомия - отстраняване на матката). Тъй като организмът трудно би се справил с три големи коремни операции в рамките на няколко месеца, преди операцията за връщането на чревния тракт обратно на мястото му д-р Пейчинов свиква мултидисциплинарен консилиум с участието на хирург, АГ-специалист, гастроентеролог, анестезиолог.  Взема се решение да се направи съвместен екип ръководен от д-р Пейчинов и д-р Славов за извършването на едноетапна операция- възстановяване на дебелочревния пасаж (реституция) и хистеректомия, като по този начин се спестява още една голяма оперативна намеса на пациентката. 

 

През април жената е приета в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” от д-р Иван Лютаков за предоперативна подготовка и оценка на състоянието чрез извършване на пълен набор от образни изследвания - скенер, абдоминална ехография, фиброколоноскопия (оглед на дебелото черво с помощта на специална камера). 

 

Самата операция е извършена на 18 май от екип в състав д-р Димитър Пейчинов (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Светлозар Славов (акушер-гинеколог, СБАЛАГ “Майчин дом”), д-р Борис Кунев (Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), д-р Златка Желева (анестезиолог, КАИЛ - УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“), Ирина Мишева (операционна сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“) и Ива Вачева (анестезиологична сестра - Клиника по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“).

 

Пациентката е изписана на 7-мия следоперативен ден в добро здраве и с възстановен дебелочревен пасаж.

 

“Подобен казус показва едно от недомислията на НЗОК. В този случай клиничната пътека включва само труда на хирургичния екип, но не и на гинеколога, който в случая оперира без заплащане, за което му благодаря”, убеден е д-р Димитър Пейчинов. Според опитния хирург, който наскоро получи най-голямата награда – тази на пациентите – по време на Balkan Medical Awards, конструирани по този начин, клиничните пътеки не изпълняват най-важната функция – да спестят риска и страданията на пациента.