Шейсет и деветгодишен мъж с патологичен канал между пикочния мехур и ректума получи шанс за нормален живот след комплицирана операция, извършена от специалисти на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Операцията са извършили началникът на Клиниката по урология и андрология акад. проф. д-р Чавдар Славов, коремният хирург проф. д-р Николай Пенков и ръководителят на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на медицинския университет - София доц. д-р Мая Белитова.


 

Състоянието на пациента е рядко и се е получило след операция за отстраняване на простатната жлеза заради рак на простатата в друга болница. 

 

„След операцията човекът е развил тази фистула и се е наложило да бъде изведено червото отпред на корема (анус претер), за да може да се изолира пасажа на изпражненията, които навлизат иначе в пикочния мехур, откъдето се създават тежки възпалителни промени и обратно урина навлиза към ректума“, обяснява акад. проф. д-р Славов.

 

В друга болница вече веднъж е правен опит да се премахне отворът между ректума и дебелото черво, но той се е оказал неуспешен. Това, което направиха специалистите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се нарича „Пластика на везико-ректална фистула с използване на лигавица от устната кухина и Ламбо от грацилния мускул на бедрото“. 

 

Лекарите използваха букална лигавица (лигавица от бузата) за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора се извърши посредством преместване на мускулус грацилис от левия крак в зоната на фистулите, което е наложило отпрепарирането на мускула с дължина около 40 см. 

 

„Нямаме информация в България такава операция да е извършвана до момента, а и в света са малко центровете, които биха я направили“, пояснява акад. д-р Славов, който оглавява и Центърът за комплексна терапия на туморите на простатата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ .

 

Той разказва, че е наблюдавал подобна интервенция в Англия, при един от корифеите в реконструктивната урология – проф. Антъни Мънди. На последния Европейски конгрес по урология английският професор отново е представил такава операция и това е провокирало българския уролог да свика мултидисциплинарен екип и по този начин да се опита да помогне на пациента, обясняват от болничното ръководство.

 

Това, което предстои на 69-годишния мъж е възстановяване на пасажа (премахване на стомата на корема и уретралния катетър), които досега е трябвало да носи постоянно, и да води в бъдеще един нормален живот. Възстановяването след операцията ще продължи 3-4 седмици, а болничният престой ще е седем дни.